NOSITELJ: Hrvatski Crveni križ Gradsko društvo Crvenog križa Beli Manastir

IZVOR FINANCIRANJA: Projekt “Minuta života” je sufinanciran od Europske komisije iz programa Europskih snaga solidarnosti. #eu#ess🇪🇺

VRIJEDNOST PROJEKTA: 5.888,00 eura

TRAJANJE PROJEKTA: 01.01.-31.10.2023.

Projektom “Minuta života” grupa mladih volontera ima u cilju educirati djecu osnovnoškolske i vrtićke dobi, šire građanstvo i članove udruga o postupcima prve pomoći i načinu upotrebe automatskog vanjskog defibrilatora kako bi naučili osnovna načela kojih bi se trebali pridržavati pri pružanju prve pomoći.

Opći cilj projekta je podizanje svijesti sudionika o važnosti znanja i vještina prve pomoći kako bi se spasilo što više života, s time da obnove svoje postojeće znanje i/ili nauče nove vještine koje steknu putem edukacija koje će prezentirati grupa mladih volontera unutar matičnih škola i vrtića, i udruga.
Specifični cilj projekta je osposobiti što veći broj djece i upoznavanje lokalne zajednice s postupcima prve pomoći u svim situacijama ozljeda i naglo nastupajućih bolesti jer pravodobno i na pravilan način pružena prva pomoć smanjuje trajanje liječenja, sprječava ili ublažava invalidnost, a nerijetko spašava život. Rezultati će se koristiti kako bi se privuklo više polaznika edukacija u budućnosti te nastavak i proširenje provedbe aktivnosti na područne škole i vrtića.

Ovim projektom se rezultiralo da je educirano 243 djece osnovnoškolske , 74 vrtićke dobi i 24 srednjoškolske dobi, te 41 građanin lokalne zajednice na javnim događanjima i 12 članova udruga. Promovirane su objave sa projektnim aktivnostima na društvenim mrežama Facebooka (1,4 tisuće pratitelja) i Instagram (574 pratitelja) te na službenoj web stranici GDCK Beli Manastir. Osmišljen je i izrađen baner s oznakama vidljivosti Europske unije i logom projekta. Uz cilj edukacije o prvoj pomoći nabavljeno je od opreme: Obitelj “Little family” (lutke za reanimaciju od 3 člana- majka, dijete I beba); Prsluk za vježbanje Hamlichovog zahvata za odrasle; printer; edukacijski AVD uređaj; fotoaparat za bolju dokumentaciju aktivnosti projekta, te potrošni materijali kao što su trokutne marame, kutije prve pomoći i sl.