Belomanastirsko Gradsko društvo Crvenog križa, u partnerstvu s Baranjskom razvojnom agencijom, Udrugom Đola iz Darde i Hrvatskim zavodom za zapošljavanje Osijek, provodi projekt “Aktiviraj se”, a riječ je o besplatnom polaganju vozačkog ispita za određenu skupinu ljudi.

Odnosi se na mlade i nezaposlene ljude koji nisu prijavljeni na Zavod za zapošljavanje, a projekt sufinancira EU iz Europskog socijalnog fonda.

  • Projekt “Aktiviraj se” vrijedan je približno 1,2 milijuna kuna i usmjeren je isključivo na pripadnike takozvane NEET skupine, dakle mlade od 15 do 29 godina koji nisu zaposleni, ne obrazuju se niti usavršavaju, a nisu ni evidentirani na Zavodu za zapošljavanje (teško zapošljive osobe koje su zbog toga izložene riziku od siromaštva i neizvjesne budućnosti, nap. a.). Projekt je planiran za 15 osoba, a do sada se prijavilo njih 15. Upita je, doduše, bilo znatno više, ali potencijalni korisnici nisu ispunjavali sve uvjete – pričaju socijalna pedagoginja Jovana Gregačević i članica mobilnog tima Jelena Momčilović, naglašavajući kako su još uvijek u potrazi za osobama između 25 i 29 godina koje zadovoljavaju svim uvjetima. Dio korisnika već je krenuo na predavanja, a sastavni dio projekta su vježbe na kojima se s njima dodatno radi i pretresa sve ono što su slušali na predavanjima.
  • Uza sve to, s njima razgovaramo o nekim njihovim problemima i o tome što ih pati. Radimo i na razvijanju mekih te transferzalnih vještina, a u planu je 30 radionica – kažu naše sugovornice. Nitko od njih do sada nije polagao vozački ispit koji u ovom trenutku košta oko 7500 kuna. Za stručni dio priče zadužena je autoškola Globetrotter iz Belog Manastira, koja se jedina javila na javni poziv.

Članak prenesen s portala Glasa Slavonije 12.09.2022.